Pyrmiö Group - Vilkutin

Vilkutin II - 'PYRMIÖ'-teksti

Vilkutin on Persistence of Vision -periaatteella toimiva näyttölaite. Siinä on muutamia ledejä, joita liikutetaan nopeasti samalla kun ledien tilaa muutetaan tekstin tai kuvan muodostamiseksi. Näin muodostuu näyttö, jota vastaavan resoluution saavuttaminen paikallaan pysyvillä ledeillä vaatisi niitä huomattavasti enemmän.

Tyypillisimpiä tapoja ledien liikuttamiseksi ovat pyöriminen ja heiluminen. Pyörimisessä ongelmana ovat usein yhteydet pyörivään osaan virransyöttöä ja mahdollisesti dataa varten. Yleensä ledejä ohjaava prosessori sijoitetaan pyörivään osaan ja virransyöttö järjestetään joko laakerien tai hiilien kautta, tai ladattavilla akuilla. Heilurimallissa ongelmana on taas jatkuva suunnan muuttuminen, joka rasittaa moottoria ja rajoittaa näytön virkistystaajuutta. Hyvänä puolena on tila paljon suuremmalle määrälle elektroniikkaa, sillä heiluriin ei tarvitse sijoittaa kuin ledit taipuisien johtojen päähän.

Näillä sivuilla esitellyistä vilkuttimista olen rakentanut kaikki itse. Linkit-sivulla on muutamia linkkejä muihin internetistä löytyviin vilkuttimen tapaisiin laitteisiin. Osassa niistä on myös enemmän tai vähemmän ohjeita rakentamiseen. Itse en ole ohjeita julkaissut, lähinnä jotta muut kehittäisivät omia ratkaisujaan eivätkä kopioisi suoraan minun mallejani. Tärkeimmät oivallukset ja rakenteelliset ratkaisut olen kuitenkin selostanut. Lisäksi useimpien vilkuttimien kytkentäkaaviot ja vastaavat ovat vain omassa muistissani, sillä ne on kasattu suoraan vero-levyille ja vastaaville.

Perinteisesti vilkutin on ollut mukana Assembly-demopartyilla, joka vuosi uusi yksilö. Vuonna 2006 partyille on tulossa kaksi vilkutinta, V ja VI. Nimeämisessä on hieman vaihtelua, välillä tulee viitattua eri vilkuttimiin roomalaisilla numeroilla, välillä taas arabialaisilla. Yksittäiseen vilkuttimeen viitatessa sana on erisnimi, mutta muuten pienellä kirjoitettava yleisnimi.